Provence-i karaj házi krokett


Ennek az ételnek a lelke a mártás, a többi már csak ráadás :)
A házi krokett nélkül még egy diétába is beilleszthető, ha már nagyon unjuk a natúr csirke - rizs-zöldség triót.




Hozzávalók:

6 szelet karaj
6 +1 db sárgarépa
2 fej fokhagyma
1 vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 g vaj
0,5 l alaplé
2 ek liszt
bors
provence-i fűszerkeverék, vagy annak fűszerei a saját ízlésünknek megfelelően (kakukkfű, majoranna, bazsalikom, rozmaring, tárkony, zsálya, oregano, lestyán, babérlevél, kaporturbolya)
Kroketthez:
50 dkg burgonya
50 gr vaj
1 tojás
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
A karajt sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és kevés olajon elősütjük. A nagyobb hasábokra vágott sárgarépát és a keresztben kettévágott egy fokhagyma fejet, ugyanabban a serpenyőben, amiben  húst sütöttük elő, lepirítjuk. Szintén sózzuk és borsozzuk. A zöldségeket egy tepsiben elrendezzük, a tetejére tesszük az aranybarnára elősütött karaj szeleteket. Kevés bort öntünk a tepsibe, alufóliával lefedve, előmelegített 170 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Jöhet a mártás: a megmaradt sárgarépát lereszeljük, durvára vágjuk a vöröshagymát és a másik fej fokhagyma gerezdeket. Egy serpenyőben kevés olajon lepirítjuk, megszórjuk a liszttel és tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a 1,5 dl bort, alaposan kiforraljuk, közben fűszerezzük (só, bors, provence-i fűszerek). Amikor az alkohol elpárolgott, hozzáöntjük az alaplevet és 15 percig főzzük. Végül belekeverjük a vajat is. Sűrű szűrőn átpasszírozzuk és tálalásig melegen tartjuk.

A burgonyát kockára vágva sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat és összetörjük (krumplipürét készítünk). Ha kicsit meghűlt, hozzáadjuk a tojást, alaposan elkeverjük. Lisztezett kézzel kis golyókat formázunk belőle, majd lisztbe - tojásba - zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük.

Jó étvágyat hozzá!


Megjegyzések