2016. szeptember 17., szombat

Rakott zöldbab

Ha jól emlékszem ez volt az első olyan étel, amit teljesen egyedül készítettem el, szülői felügyelet nélkül. Oké nem egy túl bonyolult történet, de akkor is :) Talán ezért is, de nagyon szeretem, kedves emlékek kötnek hozzá. Kicsit macerás, mert mindent elő kell főzni, aztán rétegezni, összesütni, de szerintem megéri a fáradságot. És tutira elég 2 napra, mert a rakott ételekből egy adagra valót nem lehet és nem is éri meg készíteni.


Hozzávalók: kb 6 adag

1 kg zöldbab előfőzve
1/2 kg darált hús
1,5 fej vöröshagyma apró kockára vágva
2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
rizs ( van egy régi mogyorókrémes üvegpohárkám, rizs szempontjából nálunk az a mérce, 2 dl-s, 1 pohár rizs főztem meg dupla mennyiségű sós vízben)
só, bors, piros paprika, kömény
2 babérlevél
olaj
1,5 nagy doboz tejföl
reszelt sajt
5 dkg vaj

Forrásban lévő sós, babérleveles vízben előfőzzük a zöldbabot, majd leszűrjük, hozzáadunk egy kis vajat és a zúzott fokhagyma felét.
A rizs szokásos módon megfőzzük, majd félretesszük. 
Elkészítjük a pörköltet: olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a darált húst. Addig pirítjuk, amíg apró kis "göbökre" esik a darált hús, majd hozzáadjuk a piros paprikát, kevés vizet és fűszerezzük. Lefedve, kicsit hosszabb lében megfőzzük. A tejfölt kikeverjük egy kis sóval.
Amikor minden elkészült, egy tűzálló tálat kivajazunk és jöhet a rétegezés: zöldbab- rizs- pörkölt- tejföl. Erre jöhet a következő réteg,majd az utolsó adag zöldbab, aminek a tetején elkenjük a maradék tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben összesütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!