Rakott zöldbab

Ha jól emlékszem ez volt az első olyan étel, amit teljesen egyedül készítettem el, szülői felügyelet nélkül. Oké nem egy túl bonyolult történet, de akkor is :) Talán ezért is, de nagyon szeretem, kedves emlékek kötnek hozzá. Kicsit macerás, mert mindent elő kell főzni, aztán rétegezni, összesütni, de szerintem megéri a fáradságot. És tutira elég 2 napra, mert a rakott ételekből egy adagra valót nem lehet és nem is éri meg készíteni.


Hozzávalók: kb 6 adag

1 kg zöldbab előfőzve
1/2 kg darált hús
1,5 fej vöröshagyma apró kockára vágva
2-3 gerezd fokhagyma összezúzva
rizs ( van egy régi mogyorókrémes üvegpohárkám, rizs szempontjából nálunk az a mérce, 2 dl-s, 1 pohár rizs főztem meg dupla mennyiségű sós vízben)
só, bors, piros paprika, kömény
2 babérlevél
olaj
1,5 nagy doboz tejföl
reszelt sajt
5 dkg vaj

Forrásban lévő sós, babérleveles vízben előfőzzük a zöldbabot, majd leszűrjük, hozzáadunk egy kis vajat és a zúzott fokhagyma felét.
A rizs szokásos módon megfőzzük, majd félretesszük. 
Elkészítjük a pörköltet: olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a darált húst. Addig pirítjuk, amíg apró kis "göbökre" esik a darált hús, majd hozzáadjuk a piros paprikát, kevés vizet és fűszerezzük. Lefedve, kicsit hosszabb lében megfőzzük. A tejfölt kikeverjük egy kis sóval.
Amikor minden elkészült, egy tűzálló tálat kivajazunk és jöhet a rétegezés: zöldbab- rizs- pörkölt- tejföl. Erre jöhet a következő réteg,majd az utolsó adag zöldbab, aminek a tetején elkenjük a maradék tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben összesütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!



















Megjegyzések