2014. június 17., kedd

Zöldbabfőzelék



Ha rangsorolnom kellene a főzelékeket, akkor az első 5-ben biztosan benne lenne a zöldbab. Szeretem az enyhén édeskés-savanykás ízét, az iskolai menzán egészen jól készítették és mindig sertéspörkölt volt hozzá. Manapság a sertést hanyagoljuk, a férjem tükörtojással szereti, én amit épp találok a hűtőben: sült virsli, fasírt, csirkefalatka, bármi. Néha előfordul, hogy főzeléknek indul, de aztán leves lesz belőle, sokszor nem találom el a víz mennyiségét, és túl híg lesz. Mivel nem szeretem ahogy sűríteni rántással, habarással, akkor inkább levesnek esszük. Nem csinálunk ebből problémát.



Hozzávalók:
1 kg sárgahüvelyű zöldbab
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors,pirospaprika
Cukor,ecet, petrezselyem

A zöldbabot annyit hideg vízben tesszük fel főni, ami éppen csak ellepi, megsózzuk. A hagymát apró kockára vágjuk. Ha a zöldbab már majdnem megpuhult, akkor készítünk egy hagymás – fokhagymás rántást, amivel besűrítjük a zöldbabot. Cukorral és ecettel ízlésünk szerint édesítjük-savanyítjuk. Szükség szerint még sózzuk, borssal és vágott petrezselyemmel ízesítjük. A végén kevés tejfölt is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat hozzá!