2013. december 28., szombat

Göngyölt fokhagymás pulykamell

Igazi vasárnapi vagy ünnepi étel. Szentestére ezt készítettem el és teljes sikert arattam vele. Bevált a recept, mivel jól előkészíthető és nem kell ott állni a tűzhely mellett míg elkészül.

Hozzávalók:
1 kg pulykamell filé
20 dkg bacon
2 fej vöröshagyma 
1 fej fokhagyma
1 dl fehérbor
kakukkfű, bors, vaj

A pulykamellet kiterítjük, gazdagon megtűzdeljük a megtisztított fokhagyma gerezdekkel és némi szalonna csíkkal. A szalonna lehet sima füstölt vagy kolozsvári, de akár egy kevés a bacon-ből is. A húst beborsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és feltekerjük. 2 gerezd fokhagymát összezúzunk és bekenjük vele a hústekercset kívülről, majd betekerjük a baconbe. A húst tepsibe fektetjük és köré szórjuk a felszeletelt hagymát és egy nagy darab vajat. A húst meglocsoljuk a borral, a tepsibe öntünk még 1,5 dl vizet. Alufóliával lefedjük a tepsit és előmelegített 180 fokos sütőben 1 - 1,5 órán keresztül sütjük, majd fólia nélkül szép pirosra sütjük a husit. Ha szükséges a folyadékot pótoljuk. Krokettel és fűszeres alma chatney-val tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!