2013. augusztus 31., szombat

Brassói aprópecsenye szárnyasból

Eredetileg sertéshúsból készítik, de mivel mi inkább szárnyasokat fogyasztunk, ezt az ételt most csirkemellből készítettem. De pulykacombból vagy -mellből is tökéletes. Kamaszkoromban sokszor készítették szüleim, nagyon szerettük / szeretem a mai napig. Bátyámmal mindig "harcoltunk" a kolozsvári szalonnáért, ezt az étel egyik fő alkotóeleme.
Sajnos többször ettem már brassóinak nevezett ételt, ami inkább hasonlított egy pörköltszerűséghez, mint a brassóihoz. Felejtsük el a pirospaprikát és a szaftot, ez nem az az étel...

Hozzávalók: 4 fő részére

70 dkg csirkemell csíkokra vágva
15 dkg kolozsvári szalonna csíkokra vágva
2 fej vöröshagyma csíkokra vágva
5-6 fokhagyma felszeletelve
só, bors, majoranna

Kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Rászórjuk a fokhagymát és beletesszük a csíkokra vágott húst is. Erős tűzön pirítjuk, majd fűszerezzük. Mérsékeljük a tűz erejét, fél deci vizet öntünk rá és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, akkor zsírjára sütjük az ételt. Pirított / sült burgonyával kínáljuk. Én most sült céklával ettem.
Jó étvágyat hozzá!