2013. május 7., kedd

Töltött karalábé

Az egyik legjobb tavaszi étel! Zsenge karalábé nyersen a legjobb a világon, de töltve is isteni. Nagyon rég ettem és most jött el az ideje, hogy elkészítsem.

Hozzávalók:
3-4 karalábé
30 dkg darált hús
10 dkg rizs félig megfőzve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 dl tejföl
liszt, só, bors, borsikafű
1 csokor petrezselyem

A karalábét óvatosan kivájjuk, majd félretesszük a kivájt darabkákat is. A félig főtt rizst összekeverjük a darált hússal, a vöröshagymával, fűszerezzük. Alaposan összegyúrjuk, majd ezzel a töltelékkel a kivájt karalábékat lazán megtöltjük. A maradék töltelékből gombócokat formálunk. Egy lábosba tesszük a megtöltött karalábékat, a gombócokat és a kivájt karalábé darabkákat is. Annyi vízzel engedjük fel, ami épp ellepi, ételízesítővel megszórjuk és fedő alatt kis lángon puhára főzzük. A megfőtt a lábosból szűrőkanállal kiszedjük a töltött karalábékat és a gombócokat is. A tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a lábosba öntünk, újraforraljuk. Visszatesszük a karalábékat és a gombócokat, összeforraljuk, megszórjuk bőven petrezselyemmel és már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!