2013. február 16., szombat

Minestrone leves

Ez az olasz mindent bele zöldségleves. Laktató és kiadós, az igazi megáll benne a kanál típusú étel. Bármilyen zöldség jó bele Egész évben készíthető az adott évszaknak megfelelő zöldségekből. Tél lévén káposztát, babfélét és gyökzöldségekből készítettem ma el. Pazar lett.

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma összevágva
3-4 sárgarépa felkarikázva
2 fehérrépa felkarikázva
fél zellergumó kockára vágva
1/4 kelkáposzta összevágva
20 dkg vajbab
1 doboz vörös bab
fél cukkini kockára vágva
1,5 dl paradicsomsűrítmény
só, bors, bazsalikom, babérlevél, cukor
5 dkg száraz tészta, én most makarónit használtam

Kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a fokhagymát, beletesszük a répakarikákat és a babérleveleket. Megsózzuk és fedő alatt pároljuk 10 percig, majd hozzáadjuk a zellert, a káposztát és a vajbabot. Beleöntjük a paradicsom sűrítményt, vízzel hígítjuk, fűszerezzük, kevés cukrot adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. A főzés vége felé, amikor már majdnem teljesen puhák a zöldségek, hozzáadjuk a vörös babot, a cukkinit és a tésztát, majd készre főzzük. Ha szeretjük, reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá.
Jó étvágyat!