2013. február 9., szombat

Magyaros krumplileves

Mitől magyaros egy étel? A kolbásztól! :) No meg a pirospaprikától. Az egyik kedvenc levesem, bár ez sok levesre elmondható... Hamar elkészül, laktató és nagyon finom. Amikor elkezdtem otthon főzni, hamar kialakult az a szokás, hogy a krumplilevest nekem "kellett" főznöm, mert tényleg jól csinálom. Mit a titkom? Az hogy nincs titok, egyszerűen szeretem készíteni is és enni is :)

Hozzávalók:
egy arasznyi kolbász félkarikára vágva
ha van egy kis szalonna, az is mehet bele kis kockára vágva
1 fej hagyma kis kockára vágva
4-5 szem krumpli kis kockára vágva
opcionális: paprika, paradicsom, zellerlevél - ami van 
pirospaprika, ételízesítő, bors

Vajgaluskához:
1 tojás
1 ek vaj
liszt

Habarás:
2-3 ek tejföl
2 ek liszt
kevés víz

Egy fazékban lepirítjuk a szalonnát, a kolbászt és a hagymakarikát, majd hozzátesszük a felkockázott krumplit is. Néhány percig tovább pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük és felöntjük vízzel. Fűszerezzük ételízesítővel és borssal, beletesszük a paprikát, paradicsomot (ezt kis kockára vágva) és a zellerlevelet. Fedő alatt fél puhára főzzük. A vajgaluskához a tojást elkeverjük a vajjal, csak úgy nagyjából és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy nem túl lágy tésztát kapjunk. Igen tudom, az ilyen megfogalmazásoktól mászik falra a háziasszony... A kikevert galuskát kis kanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk, és legvégül behabarjuk a levest. Ha szükséges után fűszerezzük és máris fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá!