2013. február 27., szerda

Kenyérlángos azaz tökipompos avagy langallo esetleg tarte flambée

A vásárok "kötelező" étke, amit a legjobb kemencében sütni, de ennek hiányában a sütő is megteszi. Nem egy diétás étel, de a tél végefelé azt gondolom ennyi még belefér.

Hozzávalók:
Tészta:
40 dkg liszt
1 tasak instant élesztő
1 ek só
2,5 dl víz

Feltét:
3 fej lila hagyma felszeletelve
10 dkg kolozsvári szalonna csíkokra vágva
5 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
bors

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, egy konyharuhával letakarjuk és egy órára hagyjuk pihenni. Kevés olajon lepirítjuk a szalonnát, a lila hagymát és 3 gerezd felszeletelt fokhagymát. Borssal fűszerezzük. A tejfölt kikeverjük a maradék összezúzott fokhagymával és borssal. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített, 175 fokos sütőben 10 percig elősütjük. Az elősütött tésztát megkenjük a fokhagymás tejföllel, ráhalmozzuk a szalonnás-hagymás keveréket és 15 perc alatt készre sütjük. 
Jó étvágyat hozzá!