2013. február 24., vasárnap

Csípős savanyú leves

Ezt a levest mindenki jól ismeri a kínai büfékből. Az ember azt gondolná, hogy bonyolult elkészíteni, de ez koránt sem igaz. Mivel ma bambuszos gombás csirkét készítettem főételnek, nem volt kérdés, hogy a leves is kínai (jellegű) lesz. Illetve a férjem kérésének is eleget tettem, kérte már korábban, hogy egyszer főzzek ilyen levest. Íme :)

Hozzávalók
3 sárgarépa csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma felszeletelve
fafülgomba beáztatva
bambusz
némi csirkehús
1 tojás
2 ek étkezési keményítő
só, bors, chili, szójaszósz, ecet, méz

eredetileg tofu is kellene bele, én ezt most kihagytam

Egy wok-ba ( egy lábos is megteszi) beletesszük a csirkét, a répát, a beáztatott és csíkokra vágott gombát, a bambuszt. Felöntjük vízzel, fűszerezzük és fedő alatt felforraljuk. Addig főzzük, amíg majdnem megfő a répa. Próbáljuk egyensúlyba hozni az ízeket: az édeset, a savanyút és a csípőset. A keményítőt elkeverjük kevés vízzel és a forrásban lévő levesbe öntjük, ettől lesz "olyan" a leves állaga. Mikor újra felforr, beleöntjük a kissé felvert tojást és villával elkeverjük, hogy a tojás inkább hosszúkás legyen. Máris tálalhatunk.
Jó étvágyat hozzá!