2016. január 24., vasárnap

Lencseleves

Az egyik nagy kedvenc! Anyukám által ismertem meg ezt a pompás levest, amit a borsikafű tesz nagyon finommá.  Bármikor amikor kedvet érez hozzá az ember, elkészíthető, mert a lencsét nem kell előre beáztatni, mint a főzelék esetében. Ez is nagy előnye.

Hozzávalók:

20 dkg lencse
4-5 szem burgonya kis kockára vágva
1 fej vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma összevágva
1,5 dl tejszín
só, bors, borsikafű

Olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a megmosott és jól lecsepegtetett lencsét. Felöntjük vízzel, sózzuk, kevés borssal fűszerezzük és fedő alatt mérsékelt tűzön majdnem puhára főzzük. Ez kb 30-40 perc. Amikor már majdnem jó a lencse, beletesszük a kockára vágott burgonyát és addig főzzük, míg meg nem puhul a lencse is és a burgonya is. Ekkor beleöntjük a tejszín, megszórjuk borsikafűvel, felforraljuk és tálalhatjuk is. 
Jó étvágyat hozzá!