Töltött csirke

Hihetetlenül finom étel. Tipikusan hétvégi vagy vendégváró finomság. Egy ízletes töltelék csodát tud tenni a csirkével. Édesanyám töltött csirkéje maga a mennyország, szerencsére mindig több tölteléket készít, mint amennyi a madárkába belefér, ami alufóliába csomagolva megsüt, így bőven jut belőle mindenkinek.
Én most nem egy egész csirkét töltöttem meg, mert az rengeteg lenne, inkább azon alkatrészeit, amiket szeretünk: mell és comb.

Hozzávalók:
1 csontos csirkemell
2 egész comb
20 dkg gomba feldarabolva
2 főtt tojás összevágva
1 egész tojás
fél fej hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
fél csokor petrezselyem összevágva
1-2 zsemle tejbe áztatva

Miután alaposan megmostuk és megszárítottuk a csirke darabokat, az egyik ujjunkkal óvatosan válasszuk el a bőrt a hústól, de vigyázzunk ne szakadjon ki. Ha ezzel megvagyunk, sózzuk be a csirkét és tegyük félre. 
Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, majd mehet rá a fokhagyma és az összevágott gomba is. Pároljuk össze, fűszerezzük sóval, borssal és főzzük el a gomba által engedett nedvességet. Amikor már megpuhult a gomba szórjuk rá a petrust, keverjük össze és hagyjuk kicsit kihűlni. Amikor már langyosra hűlt, adjuk hozzá az összevágott főtt tojást, a tejbe áztatott és jól kifacsart zsemlét és az egész tojást. Alaposan keverjük össze, hogy egy viszonylag homogén masszát kapjunk. Fűszerezzük ételízesítővel, borssal, majorannával és töltsük meg az előkészített csirkét. Tegyünk bőven a bőr alá, de hagyjunk helyet a tölteléknek a dagadáshoz. A csirkét kiolajozott tepsibe tesszük, kevés vizet öntsünk alá, kenjük be a csirke bőrét egy kis vajjal és alufóliával fedjük le. Előmelegített 175 fokos sütőben így süssük egy órát, majd vegyük le az alufóliát és pirítsuk meg a csirkét. Krumplipürével kínáljuk.
Jó étvágyat!


Megjegyzések

Megjegyzés küldése