Dubarry csirkemell



 Több változata is létezik a Madame Du Barryról elnevezett karfiolos hússzeletnek, aki egyébként XV. Lajos ágyasa volt.
Az étel készülhet sertés-, borjú- vagy szárnyashúsból egyaránt, brokkolival vagy anélkül, sonkával vagy füstölt tarjával, de a sajtos mártás semmiképp sem maradhat el.

Én most csirkemellből készítettem el brokkoli nélkül.






Hozzávalók:

4 szelet csirkemell
fél fej karfiol
citromlé
cukor
babérlevél
2 ek liszt
vaj
3 dl tej
2 marék reszelt sajt
só, bors
2 tojássárgája
szerecsendió

A karfiolt rózsáira szedve sós, cukros, babérleveles vízben  10 perc alatt előfőzzük. Alaposan lecsepegtetjük, papírtörlős tálcát kihűtjük.

A csirkemell szeleteket sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyőben  vajon megpirítjuk, de nem kell készre sütni. Egy tepsibe/ jénaiba tesszük a húst, a visszamaradt zsiradékot ráöntjük. A hússzeleteken szépen elrendezzük a kihűlt karfiolrózsákat.

A mártáshoz vajat melegítünk, megszórjuk liszttel, aranysárgára pirítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet. Érdemes habverővel dolgozni, szép simára tudjuk keverni, besűrítjük a besamelt. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük és alaposan elkeverjük benne a tojássárgájákat is. Végül belekeverjük a reszelt sajtot. 

Az elkészült mártással bevonjuk a karfiolos hússzeleteket, 180 fokos előmelegített sütőben pirulásig sütjük (25-30 perc).

Jó étvágyat hozzá. 


Megjegyzések