2017. április 16., vasárnap

Csirke tikka masala

Imádjuk az indiai konyhát, rendszeresen készítek indiai ételeket. Szerintem ez a recept egészen autentikus, a szósz állagát nagyon szerettem. Nem kell megijedni a sok fűszer láttán, igen fűszeres étel, és pont ezek a fűszerek adják meg az étel (élet) sava borsát!



Hozzávalók:

1,5 csirkemell nagyobb darabokra vágva

A Páchoz:
1 kis pohár natúr joghurt
1 citrom leve
6 gerezd zúzott fokhagyma
1 ek reszelt gyömbér
2 tk só
2 tk római kömény
2 tk garam masala
2 tk pirospaprika

Mártáshoz:
3 ek olaj
1 vöröshagyma kockára vágva
8 gerezd zúzott fokhagyma
2 tk reszelt gyömbér
2 tk római kömény
2 tk kurkuma
2 tk koriander
chili (ízlés szerint, az eredeti recept szerint 2 tk)
2 tk pirospaprika
2 tk garam masala
1 ek sűrített paradicsom
2 doboz paradicsom konzerv
víz
2,5 dl tejszín


A pác összetevőit alaposan összekeverjük és beleforgatjuk a csirke kockákat is. Fóliával lefedve 1 órán keresztül a hűtőben hagyjuk pácolódni. Az idő leteltével, a húskockákat bambusznyársra húzzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 260 fokon 15 percig sütjük.
Míg sül a csirke elkészítjük a mártást: olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a fűszereket. Jól összekeverjük, sütjük kicsit a fűszereket, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a paradicsom konzervet és 2-3 deci vizet. Felfőzzük és belekeverjük a tejszínt. Még egyet forralunk rajta, beletesszük a sült csirkekockákat és fedő alatt 10 percig kis lángon főzzük. Basmati rizzsel és fokhagymás naan-nal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!